Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Βασιλικός πολτός μια τροφή υψηλής διατροφικής αξίας!!!

O Βασιλικός πολτός είναι μια ουσία σύνθετης χημικής δομής που παράγεται από τις νέες μέλισσες ως εκκρίσεις των υποφαρυγγικών αδένων τους . Έχει κρεμώδη υφή, όξινο pH, πικρή γεύση και προορίζεται για την διατροφή των νέων μελισσών ηλικίας 3-4 ημερών και των μελλοντικών Βασιλισσών. Η Βασίλισσα που τρέφεται μόνο με βασιλικό πολτό φτάνει σε ωριμότητα πέντε μέρες νωρίτερα από τις εργάτριες και με διπλάσιο βάρος από τις εργάτριες. Οι εργάτριες ζουν 35-40 ημέρες ενώ η βασίλισσα 4-5 έτη με παραγωγική δυνατότητα 1200-2000 χιλιάδες αυγά ημερησίως. αποκλειστικά με μεγάλη ποσότητα από την τροφή αυτή. Στην ίδια κυψέλη εργάτριες και βασίλισσες δεν έχουν γενετικές διαφορές.Eκείνο που διαφοροποιεί την ανάπτυξή τους είναι η διατροφή. Αυτό συμβαίνει γιατί οι προνύμφες που προορίζονται για βασίλισσες τρέφονται αποκλειστικά με βασιλικό πολτό όλες τις μέρες, ενώ αυτές που προορίζονται για εργάτριες μετά την τρίτη ημέρα, με μείγμα νέκταρος και γύρης. Σύμφωνα με την τελευταία παρατήρηση ότι ενώ ξεκινούν με το ίδιο κληρονομικό υλικό όλες οι μέλισσες, αυτές που διατρέφονται αποκλειστικά με βασιλικό πολτό.
  • ωριμάζουν νωρίτερα
  • ζουν περισσότερο
  • παράγουν και αυγά και μάλιστα μεγάλο αριθμό ανά ημέρα και ανά διάρκεια βίου.
Η παρατήρηση ως διαπίστωση, οδήγησε τους μελισσοκόμους στο να αξιοποιήσουν τον βασιλικό πολτό ως ένα παραδοσιακό προϊόν με ευεργετικές δράσεις για την υγεία των ανθρώπων.
Η Σύσταση
Ο Βασιλικός πολτός είναι πλούσιος σε πρωτεϊνες. Οι πρωτεϊνες βρίσκονται υπό μορφή αμινοξέων. Έχουν ταυτοποιηθεί 29 αμινοξέα στην σύνθεση του βασιλικού πολτού με υπεροχή του ασπαρτικού και του γλουταμινικού. Η περιεκτικότητα σε σάκχαρα είναι σημαντική όπου η γλυκόζη και η φρουκτόζη αποτελούν το 90% των περιεχόμενων σακχάρων και το υπόλοιπο ποσοστό να το αποτελούν διάφοροι γλυκοζίτες. Ακόμη περιέχει λιπίδια που σύμφωνα με το προφίλ τους αποτελούνται κυρίως από λιπαρά οξέα με επικρατέστερο να το υδροξυ τρανς δεκενοϊκό οξύ στο οποίο προσδίδουν αντιμικροβιακές ιδιότητες. Η σύνθεσή του συμπληρώνεται και από το νερό το οποίο αποτελεί συνήθως τα 2/3 του βάρους του βασιλικού πολτού. Βέβαια όλα τα παραπάνω μακροθρεπτικά στοιχεία όπως, πρωτεϊνες, σάκχαρα και λιπίδια διαφοροποιούνται ως προς τα ποσοστά τους αφού στην σύνθεση εμπλέκονται διάφοροι περιβαλλοντικοί και διατροφικοί παράγοντες των μελισσών χωρίς να αποκλείονται η διαδικασία της συλλογής και οι μεθόδοι προσδιορισμού τους. Μια τυπική σύνθεση είναι η παρακάτω:
  • Νερό 57% 70%
  • Πρωτεΐνες 17% – 45% του ξηρού βάρους
  • Σάκχαρα 18% – 52% του ξηρού βάρους
  • Λιπίδια 3,5% – 19% του ξηρού βάρους
Ο βασιλικός πολτός περιέχει επίσης μέταλλα όπως K, Ca, Na, Zn, Fe, Cu και Mn, με μία ισχυρή επικράτηση του καλίου.
Ο βασιλικός πολτός είναι εξαιρετικά πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. όπως Β1, Β2, Β3, Β4, Β6, Β7, Β8, Β9 και Β12. Υπάρχει ισχυρή παρουσία του παντοθενικού οξέως Β5 που αποτελεί συστατικό του συνένζυµου Α(coQA) που εµπλέκεται στον µεταβολισµό των λιπιδίων, των υδατανθράκων και των πρωτεινών. Απαιτείται επίσης για την σύνθεση χοληστερόλης, των στεροϊιδικών ορµονών και της ακετυλοχολίνης
Παρουσία στον βασιλικό πολτό έχουν και οι ορμόνες Ο βασιλικός πολτός περιέχει ποσότητες τεστοστερόνης, προγεστερόνης και οιστραδιόλης. Η τεστοστερόνη είναι η ανδρική ορμόνη που συντελεί στην ανάπτυξη των ανδρικών γεννητικών οργάνων, ενώ η προγεστερόνη είναι η γυναικεία ορμόνη που συντελεί στην ανάπτυξη της μήτρας και των μαστών. Η οιστραδιόλη είναι γυναικεία ορμόνη επίσης η οποία ρυθμίζει την ανάπτυξη των γυναικείων χαρακτηριστικών. Παρόντα ακόμη στην σύνθεση του βασιλικού πολτού είναι και κάποια Πεπτίδια οι τζελεϊνες ή γελεϊνες. Τα πεπτίδια αυτά έχουν επιδείξει εξειδικευμένη αντιβακτηριακή δράση ενάντια σε GRAM+ και GRAM- βακτήρια, και παράγονται από τις εργάτριες και ενσωματώνονται στον βασιλικό πολτό Τέλος ο βασιλικός πολτός περιέχει ακετυλοχολίνη, η οποία βρίσκεται σε ποσότητα πάνω από 1 mg/g και έχει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες χρήσιμες για την θεραπεία κυκλοφορικών διαταραχών που απαντώνται σε ηλικιωμένα άτομα. Η ουσία αυτή επιδρά στο νευρικό σύστημα επιτρέποντας την μεταφορά νευρικών ταλαντώσεων από μία νευρική ίνα σε άλλη. Τέλος διεγείρει την έκκριση αδρεναλίνης. Σε κάποιες χώρες χρησιμοποιείται σαν συμπληρωματικό της ανθρώπινης δίαιτας, η οποία συνδέεται με την μακροβιότητα.
Ευεργετικότητα
Στην Ελλάδα και κυρίως από την αρχαιότητα υπάρχουν αναφορές για την ευεργετικότητα του βασιλικού πολτού. Η αμβροσία η κατεξοχήν τροφή των θεών του Ολύμπου περιείχε και βασιλικό πολτό. Μέχρι σήμερα για το βασιλικό πολτό έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες και κυρίως για τις επιδράσεις του στις νευρασθένειες, στην ανάρρωση από διάφορες καταστάσεις, στην υπερκόπωση, στην πορεία της εγκυμοσύνης,στην η ψωρίαση, η οποία περιορίζεται αισθητά με την χρήση βασιλικού πολτού και σε πολλές περιπτώσεις διαταραχών του οργανισμού.Μπορούμε όμως να δούμε επιμέρους ευεργετικές δράσεις όπως:
Στον διαβήτη
Ο βασιλικός πολτός επιδρά προκαλώντας μείωση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος και των επιπέδων των λιπιδίων του αίματος πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τις άλλες θεραπευτικές αγωγές. Μελέτες που έγιναν από Ιάπωνες ερευνητές απέδειξαν ότι υπάρχουν στον βασιλικό πολτό οργανικά οξέα που λειτουργούν και δρουν όπως η ινσουλίνη, επίσης από εργαστηριακά πειράματα συμπεραίνεται ότι οι παθολογικές καταστάσεις του ανθρώπινου ργανισμού(διαβήτης και υπέρταση) βελτιώνονται με τις ουσίες αυτές.
Στον συνδετικό, μυϊκό και σκελετικό ιστό
Σημαντικά συστατικά του μυϊκού ιστού είναι η προλίνη, ένα αμινοξύ που συνδέεται με την σύνθεση του κολλαγόνου και η ελαστίνη. Όλα αυτά τα συστατικά τα περιέχει ο βασιλικός πολτός. Επίσης θετικά αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και στην οστεοπόρωση, μια ασθένεια που εντοπίζεται κυρίως στις γυναίκες την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Μια ακόμα ασθένεια του συνδετικού ιστού που προσβάλλει το δέρμα τους μύες και τις αρθρώσεις και για την οποία δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία είναι η σκληροδερμία. Σε αυτή την περίπτωση ο βασιλικός πολτός συνδυασμένος με το δηλητήριο της μέλισσας παρουσίασε καλά αποτελέσματα, βελτιώνοντας την κατάσταση των ασθενών μειώνοντας τους πόνους των αρθρώσεων και βελτιώνοντας την ελαστικότητα του δέρματος. Η δυσκολία στην κάμψη των αρθρώσεων δεν διορθώθηκε τελείως, αλλά βελτιώθηκε η ευλυγισία τους. Τέλος άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα φέρουν επίπεδα παντοθενικού οξέος, στο αίμα τους μικρότερα από ένα όριο. Ο βασιλικός πολτός προσφέρει μια σημαντική ποσότητα παντοθενικού οξέος .
Σε Νευρο-ενδοκρινο-μεταβολικές διαταραχές
Η σπασμοφιλία που προκαλεί μυϊκούς σπασμούς στον άνθρωπο μπορεί να βελτιωθεί όπως απέδειξαν εργασίες Ρουμάνων ερευνητών κυρίως με την χορήγηση βασιλικού πολτού. Η μείωση των συμπτωμάτων οφείλεται στις περιεχόμενες στο βασιλικό πολτό βιταμίνες του συμπλέγματος Β και της ακετυλοχολίνης ηοποία επιδρά ως νευροδιαβιβαστής.
Σε Γεννητικές – ουροποιητικές διαταραχές και γυναικολογία
Η χρήση του βασιλικού πολτού ρυθμίζει τις λειτουργίες των επινεφριδίων (αδένες που παράγουν τις ανδρογενείς ορμόνες). Επίσης στις γυναίκες η παραγωγή των οιστρογόνων από τις ωοθήκες εξαρτάται από την διαδικασία. Στις περιπτώσεις οιδήματος, υψηλής πίεσης αίματος αλλά και η εκλαμψία ( παθολογική διατάραξη της εγκυμοσύνης των γυναικών, που εκδηλώνεται με σπασμούς κώμα) αντιμετωπίστηκανμε την χορήγηση βασιλικού πολτού, επίσης ευνοϊκή επίδραση έχει στην αμηνόρροια(έλλειψη ή διακοπή της εμμήνου ρήσεως). Τέλος ο βασιλικός πολτός με την γύρη συντελούν στην ωρίμανση της μήτρας στις έφηβες που πάσχουν από δυσμηνόρροια.
Στην Τρίτη ηλικία
Ο βασιλικός πολτός αυξάνει την αιμοσφαιρίνη και τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος. Ανάμεσα στις διαταραχές της τρίτης ηλικίας, η οποία χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογική παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι η αναιμία, της οποίας μειώνεται η δράση με την χορήγηση βασιλικού πολτού στην εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Τα συστατικά του βασιλικού πολτού όπως η βιταμίνη Β1, φώσφορος και τρυπτοφάνη καταπολεμούν την αϋπνία σε ηλικιωμένα άτομα. Σημαντικό ρόλο παρουσιάζει η χρήση του πολτού λόγω της περιεχόμενης ακετυλο χολίνης στην γεροντική άνοια και στην νόσο του Αλζχάιμερ. Ακόμη συντελεί στην αύξηση της όρεξης στους ηλικιωμένους και στο σωματικό τους βάρος και προκαλεί μια καλύτερη διανοητική και ψυχική κατάσταση. Τέλος η πρωτεΐνη γ-γλοβουλίνη δημιουργεί ασπίδα στον οργανισμό εναντίον των επιθέσεων από βακτήρια και ιούς.
Ασφάλεια
Έχουν αναφερθεί περιστατικά αλλεργίας στον βασιλικό πολτό. Οι αναφορές κάνουν λόγο για δερματίτιδες, άσθμα και αναφυλαξίες.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  1. Fontana, R., Mendes, M. A., de Souza, B. M., Konno, K., César, L. M. M., Malaspina, O.and Palma, M. S. 2004. Jelleines: a family of antimicrobial peptides from the RoyalJelly of honeybees (Apis mellifera). Peptides 25:919–928.
  2. Inoue, T. and Inoue, A. 1964. The world royal jelly industry: present status and future prospects. Bee World, 45 (2): 59-69.
  3. Krell, 1996. Value added products from beekeeping. FAO Agricultural Services Bulletin No. 124. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome.
  4. Rosmilah, M., Sha hnaz, M., Patel, G., Lock, J., Rahman, D., Masita, A. and Noormalin,A. 2008. Characterization of major allergens of royal jelly Apis mellifera. Tropical Biomedicine 25(3):243–251.
  5. Sabatini, A. G., Marcazzan, G. L., Caboni, M. F., Bogdanov, S., de Almeida-Muradian,L. B. 2009. Quality and standardisation of Royal Jelly. Journal of ApiProduct and ApiMedical Science, 1:1-6.
  6. Townsend, G. F., Morgan, J. F. and Hazlett, B. 1959. Activity of 10-hydroxydecenoic acid from royal jelly against experimental leukaemia and ascitic tumors. Nature,183:12 70–1271.
  7. Λιάκος, Β. 2004. Εύκολη παραγωγή βασιλικού πολτού και εκτροφή βασιλισσών με το σύστημα ΕΖΙ. Μελισσοκομική Επιθεώρηση, 1: 18-23 και 2:78-83.
Επιλέγουμε πάντα τα καλύτερα προϊόντα για εσάς!!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου